Personlig värme. Kraft från Bergslagen.

Spara energi

Ändra dina vanor så sparar du energi, miljö – och pengar

Fast, rörlig eller tillsvidarepris – det kan vara svårt att veta vilken avtalsform som ger bästa resultatet för din privatekonomi. Men de största möjligheterna att sänka elkostnaden har du faktiskt själv, i ditt eget hem.

Här har vi samlat några bra tips på hur du kan minska din egen elförbrukning och spara både energi och pengar. Många av tipsen gäller både dig som bor i lägenhet och i villa. Det går att göra stora besparingar bara genom att ändra sina vanor lite grann.

Kyl och frys
Matlagning
Disk
Tvätt och tork
Belysning och övriga apparater
Uppvärmning

Kyl och frys

Ha rätt temperatur i kyl och frys. Det räcker med minus 18 grader i frysen, plus 6 grader i kylen och plus 12 grader i svalen. Om du har minus 22 grader i frysen ger det 20 % högre elbehov för frysen. Det är viktigt att temperaturen inte är högre än –18 grader, för då kan maten bli dålig.

Frosta av ungefär en gång per år, gärna på hösten eftersom det under sommaren bildas mer frost. Kylaggregatet förbrukar mindre energi om det är lite frost. Damma regelbundet av baksidan på kyl och frys. Damm på kondensatorn ökar åtgången av el.

Fundera på att byta kyl/frys. Det är stor skillnad på energiförbrukningen förr och nu.

Placera skåpen svalt. Ställ inte kyl och frys bredvid spis och ugn. Se till att luft kan cirkulera runt om. Ställ gärna frysen i ett svalt utrymme om du har möjlighet. Då kommer dess värme till nytta och frysen kräver mindre energi.

Ställ bara in kall mat. Låt maten svalna ordentligt i till exempel kallvattenbad. Sedan kan du lägga in maten i kylen eller frysen. Utnyttja även klimatkyla för att kyla ner mat, till exempel på balkongen.

Tina fryst mat i kylen. På så sätt blir kvaliteten på maten bättre och kylskåpet drar mindre energi. Tinar du maten i mikron drar detta extra energi.

Matlagning

Lägg locket på – spara energi. Om du använder lock vid kokning går det åt 30% mindre energi än utan lock. Se dessutom till att spisplattan inte är större än kokkärlet för att få full effekt av energin du använder. Mest effektivt är det att värma tevatten i en vattenkokare. Dessutom går det snabbt.

Utnyttja eftervärmen. Stäng av ugn och platta några minuter innan maten är färdig. Använd en redan uppvärmd ugn för mat och bak efter varandra för att spara energi. Men om ugnen står tom i mer än 30 minuter kan du lika gärna stänga av den.

Håll ugnsluckan stängd. Varje gång du öppnar den sjunker temperaturen med 25–50 grader. 


Värm maten i mikro. Mikron är bra till uppvärmning och vid tillagning av mindre mängder mat. Men tänk på att inte tina maten i mikron. Tina den i kylen för att ta tillvara kylan.

Använd inte köksfläkten i onödan. Fläkten suger ut stora mängder med varmluft under vintern.

Diskning

Diska med full maskin. En full diskmaskin drar lika mycket energi som en halvfull. Genom att minska antalet körningar sparar du både energi och vatten.

Skölj med måtta. Oftast räcker det att skrapa bort matresterna. Om du måste skölja av disken innan du sätter in den i maskinen, använd kallt vatten. Strunta i torkprogrammet.

Disken torkar ändå. Öppna luckan och låt disken lufttorka i stället. Se till att diskmaskinen är ansluten till kallvattnet i stället för varmvattnet.

Handdiska inte under rinnande vatten. Använd balja eller sätt i proppen i diskhon så kan du enkelt minska din varmvattenförbrukning.

Tvätt och tork

Fyll tvättmaskinen varje gång. Tvätta alltid med full maskin. Tvättmaskinen förbrukar nästan lika mycket energi halvfull som full. Genom att fylla maskinen varje gång minskar du antalet tvättillfällen och därmed energiåtgången.

Sänk temperaturen. Dagens tvättmedel behöver inte så höga temperaturer för att tvätta rent. Tvätt som inte är så smutsig blir ren redan vid 40 grader.

Använd bara förtvätten om det verkligen behövs. Centrifugera mera. Det går åt mindre energi om tvätten centrifugeras mer och torktumlas mindre.

Låt tvätten självtorka. Att låta tvätten självtorka är helt gratis! 

Tumla lagom. Om du använder tumlare, använd kondenstumlare i stället för frånluftstumlare. Kondenstumlaren lämnar kvar en del extravärme i huset.

Hellre tumlare än torkskåp. En torktumlare förbrukar mindre energi än ett torkskåp.

Belysning och övriga apparater

Byt till lågenergilampor. Lågenergilampor sparar både energi och pengar. Genom att byta ut alla glödlampor till lågenergilampor är det möjligt att minska elbehovet för belysning med cirka 80%.

Släck ljuset i rum där du inte vistas. Har du lågenergilampor tjänar du mindre på att släcka ljuset. Livslängden på lågenergilampor minskar om du tänder och släcker för ofta.

Låt laddaren vila. Ta alltid ur laddaren när du inte använder den. En laddare som jämt är på förbrukar ca 40 kWh på ett år.

Stäng av TV:n. Stäng alltid av TV:n med strömbrytaren. Elförbrukningen minskar, dessutom minskar brandrisken.

Stäng av datorn ordentligt. Att skärmsläckaren går på betyder inte automatiskt att datorn använder mindre el. En dator som står på dygnet runt förbrukar mycket energi. I operativsystemet kan man ställa in olika energisparlägen. Man bör också se till att datorns kringutrustning som skärm, högtalare och skrivare stängs av. En dator med kringutrustning drar el även när de är helt avstängda. Ett enkelt sätt att slippa detta är att koppla alla apparater till en grenkontakt med avstängningsknapp. Då kan man enkelt bryta strömmen till all utrustning.

Undvik stand-by läge. Stäng av alla apparater med strömbrytaren i stället för att ha dem i stand-by läge.    

Uppvärmning

Många kronor att spara. Uppvärmningen står för cirka 60 procent av hushållets energiförbrukning. Här finns många kronor att spara. 

Sänk inomhustemperaturen. För varje grad du sänker inomhustemperaturen minskar uppvärmningskostnaden med 5 procent.

Inga möbler framför elementen. Ta bort stora möbler som står framför elementen.

Sänk temperaturen i utrymmen som inte används. Det räcker med ca 14-15 grader i utrymmen som inte används. Täta dragiga fönster och dörrar. 


Tilläggsisolera fönstren. Mycket av värmen från huset försvinner genom fönstren. 

Tilläggsisolera gamla ytterdörrar, källardörrar och altan-/balkongdörrar. Det sänker uppvärmningskostnaderna och ger bättre komfort. Stäng dörrar till kalla utrymmen.

Modernisera ditt värmesystem. Gamla element har ofta termostater som blir sämre med åren. Satsa på ett centralt reglersystem eller element med elektroniska termostater.

Vädra snabbt och effektivt. Vädra snabbt (max 15-30 min) med korsdrag. Det är mycket effektivare än att ha ett fönster på glänt. Se bara till att elementen är avstängda under tiden.

Använd eldriven golvvärme sparsamt. Det är lätt hänt att kostnaderna skenar iväg under golvet.

Duscha i stället för att bada. När du duschar – duscha effektivt. Om du duschar i fem minuter i stället för 10 minuter halverar du också energiförbrukningen och kostnaden. 

Byt ut gamla kranar och duschmunstycken. Separata kall- och varmvattenkranar drar onödigt mycket energi. Moderna sparmunstycken spolar 12 liter i minuten istället för 35. Med ett gammalt duschmunstycke kan en 5-minutersdusch vara lika dyr som en 15 minuters dusch med ett effektivt duschmunstycke.

Byt ut trasiga packningar direkt. Droppande kranar kan kosta flera hundra kronor om året. Om det dessutom är en droppande varmvattenkran kostar det ännu mer. Se till att toalettstolen inte står och rinner.

Energieffektivisering

Man brukar säga att följande årsanvänding av el är normalvärden för olika typer av hushåll:

  • Lägenhet: 2000 kWh/år
  • Villa utan elvärme: 5000 kWh/år
  • Villa med elvärme: 20 000 kWh/år

Variationerna är dock stora mellan hushållen. Har du till exempel tvättmaskin och torktumlare i lägenheten använder du troligen mer el än 2000 kWh/år.

Oberoende rådgivning

I varje kommun finns det en energi- och klimatrådgivare. Du kan ringa eller mejla din kommun för att få kontakt med rådgivaren. Rådgivningen är opartisk, kostnadsfri samt teknikneutral.

Mer information finns på Energimyndigheten webbplats.länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Energikalkylen - ett enkelt sätt att identifiera vilka apparater och annat som drar energilänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster