Ny elmätare - bättre koll

Regeringen har beslutat att nästa generations elmätare ska vara installerade i hela Sverige senast den 1 januari 2025. För oss på Linde energi innebär det att cirka 12 000 elmätare ska bytas.

Totalt i Sverige behöver uppskattningsvis 5,4 miljoner elmätare ersättas de närmaste åren. Vi drar igång projektet med att byta elmätare i januari 2020, med målet att byta 3 000 elmätare per år.

Framtidens elmätare installeras, senast 2025

Påverka förbrukning och kostnad

De nya elmätarna registrerar elförbrukningen per timme och är förberedda för framtidens energitjänster samt för att på sikt kunna läsa av förbrukningen varje kvart. Det innebär helt enkelt att du som kund kan följa din elförbrukning närmare och i slutändan har större möjlighet att påverka din elanvändning och därmed dina kostnader.

Förutom att stärka dina möjligheter som elkund, har bytet av elmätare ett större syfte där vi tillsammans förbereder oss för en mer energikrävande framtid. När elbilar blir vanligare och vi ställer om såväl industri och vardag till att bli helt fossilfria, bidrar de nya elmätarna till en säkrare drift av elnäten.

Kort strömavbrott

Att installera en ny elmätare tar inte mer än en halvtimme. Under själva mätarbytet sker ett kortare strömavbrott, vilket kan vara bra att känna till om du behöver stänga av särskilt känslig elektronisk utrustning.

I övrigt kräver bytet inga särskilda förberedelser för dig som kund, förutom att du behöver se till att området kring elmätaren är lättillgängligt för våra montörer.

Installationen innebär heller ingen kostnad för dig som kund. Den nya mätaren ingår helt enkelt i vår service till dig.

Tidplan för mätarbyten

Vi kommer att byta elmätare områdesvis. Löpande information och en mer detaljerad tidplan hittar du här på hemsidan (uppdateras löpande). Vi kommer dessutom att avisera när vi kommer till ditt område med ett brevutskick i god tid innan det är dags för bytet.

Bra saker att tänka på inför mätarbytet

Du är som kund ägare av mätarplatsen och är därmed ansvarig för att vi kan utföra mätarbytet på ett elsäkert sätt. Om arbetet kräver enklare justeringar gör vi det utan extra kostnad, men vid större justeringar tillkommer en kostnad för vårt arbete.

Mätare utomhus

Om din elmätare sitter utvändigt, vilket är fallet i många villor eller som i lägenhetshus där mätaren sitter i trappuppgången eller källaren, behöver du inte vara hemma vid själva mätarbytet. Dock ska du vara medveten om att det blir ett kortare strömavbrott när vi byter mätaren. Vi aviserar i god tid innan det är dags att byta elmätare i just ditt område.

Mätare inomhus

Om din elmätare sitter invändigt behöver vi komma in till dig, vilket kräver att du är hemma när det är dags för installationen av ny elmätare. Vi aviserar i god tid när det är dags för byten i ditt område och knackar sedan dörr för att komma in i din fastighet.

Du känner igen våra montörer genom Linde energi-loggan på våra kläder samt på våra tjänstefordon. Dessutom kommer montören att identifiera sig med id-kort.

Förberedelser

För att bytet av elmätare ska gå så snabbt som möjligt ber vi dig plocka bort de saker som eventuellt blockerar mätaren. Vi behöver komma åt mätaren stående rakt framifrån.

Kort strömavbrott

Under själva mätarbytet behöver vi bryta strömmen en kort stund. Vi ber dig därför att stänga av all känslig elektronisk utrustning tills installationen är genomförd.

Så fungerar din nya elmätare

Upptäck de nya funktionerna, lär dig mer om hur elmätaren fungerar och vad den kan visa genom att testa den interaktiva användarmanualen Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Kamstrup, elmätare

Frågor eller funderingar?

Kontakta Kundservice
Telefon: 0581-887 01
E-post: kundservice@lindeenergi.se