Vanliga frågor

Här ger vi dig svaren på de vanligaste frågorna som rör bytet av elmätare.

Framtidens elmätare installeras, senast 2025

Varför ska ni byta min elmätare?

Regeringen har beslutat att nästa generations elmätare ska vara installerade i hela Sverige senast den 1 januari 2025. För att leva upp till de funktionskrav som nästa generations elmätare kräver behöver vi byta din elmätare.

När byter ni min elmätare?

Du kan följa projektet genom den mer detaljerade tidplanen. Dessutom kommer vi att avisera i god tid innan vi påbörjar mätarbyten i ditt område.

Vad kostar det att byta elmätare?

Det tillkommer ingen kostnad för dig som kund för bytet av elmätare. Byte och installation ingår helt enkelt i vår service till dig.

Måste jag vara hemma när ni byter elmätare?

Både ja och nej. Om din elmätare sitter invändigt behöver du vara hemma och släppa in våra montörer. Om din elmätare sitter utvändigt kan vi genomföra bytet utan att du är hemma.

Hur lång tid tar det att byta elmätare?

I normala fall tar själva bytet av elmätare inte mer än 30 minuter. Tänk på att det blir ett kort strömavbrott under installationen, så se till att stänga av känslig elektronisk utrustning.

Kan ni byta plats på min elmätare?

Tyvärr har vi inte möjlighet att byta plats på din elmätare i samband med mätarbytet och installationen. Kontakta en behörig elinstallatör om du vill byta plats på din elmätare.

Jag har ett eget lås på min elmätare.
Vad händer med det?

Vi rekommenderar att du tar bort låset inför mätarbytet. Lås som sitter kvar kommer att klippas upp.

Kan jag ändra säkring på min anläggning i samband med mätarbytet?

Nej, för att byta säkring behöver du kontakta en auktoriserad elektriker.

Hur kan jag följa min elförbrukning?

Genom att logga in på Mina sidor Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. kan du se din faktiska förbrukning per timme.

Så fungerar din nya elmätare

Upptäck de nya funktionerna, lär dig mer om hur elmätaren fungerar och vad den kan visa genom att testa den interaktiva användarmanualen Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Kamstrup, elmätare

Frågor eller funderingar?

Kontakta Kundservice
Telefon: 0581-887 01
E-post: kundservice@lindeenergi.se