Klassisk vinter ger högre förbrukning

Vi får just nu många frågor från kunder med rörligt elavtal som undrar varför elräkningen för januari i år är mycket högre än motsvarande månad år 2020. Svaret står att finna utanför våra fönster och i den ökade förbrukning som kylan medför.

placeholder

När kylan knackar på

I inledningen av 2021 har minusgraderna legat som en stadig filt över Sverige. Och det är här vi hittar svaret till prisskillnaden för rörliga elavtal när vi jämför januari 2020 med januari 2021.

Som du ser på bilden nedan var januari 2020 betydligt mycket varmare än januari 2021. Det milda vädret tillsammans med hög elproduktion gjorde att priserna sjönk. Något som egentligen höll i sig hela 2020, där vi såg rekordlåga rörliga elpriser under mycket lång tid.

Temperaturskillnad januari 2020 mot januari 2021 (SMHI)

Högre förbrukning - högre nätkostnader

Med kylan följer även att vissa kunder, som exempelvis har direktverkande el som uppvärmningskälla, ökar sin elförbrukning.

Alla elkunder som har ökat sin förbrukning betalar mer i elnätskostnad, eftersom överföringen och energiskatten debiteras per kWh.

I en jämförelse med andra energibolag i länet erbjuder Linde energi sina kunder lägst elnätskostnader och i det perspektivet är de ökade kostnader som den högre förbrukningen bidrar till förhållandevis marginell.

Linde smart och fastprisavtal påverkas inte av kylan

Linde smart är ett aktivt förvaltat elavtal, där våra experter prissäkrar elen i förväg. Resultatet blir ett slags trögrörligt elpris där du tar del av nedgångarna, samtidigt som pristopparna kapas.

När kylan parkerar utanför våra fönster och vintern gör sig påmind går alltså det rörliga elpriset snabbt upp, medan Linde smart ligger kvar på en lägre prisnivå.

I januari 2021 var prisskillnaden mellan Linde rörligt och Linde smart 14 öre/kWh.

Fastprisavtal påverkas inte av skillnader i utomhustemperaturen.

Hur är det med fjärrvärmen?

Fjärrvärmens priser påverkas inte av utomhustemperaturen. Däremot påverkas förbrukningen när det är kallt ute, vilket leder till högre kostnader.