Linde energi slutar med fast pris

Under hösten har det rörliga elpriset stigit till historiskt höga nivåer, en helomvändning jämfört med de rekordlåga nivåer vi blev vana vid förra sommaren. Klart är att vi kommer att få se en elmarknad med mer varierande priser. Därför har vi på Linde energi beslutat att sluta erbjuda elavtal till fast pris.

placeholder

De flesta experter är överens om att vi kommer att få se en högre volatilitet på elmarknaden. Med det menas att vi kommer att få vänja oss vid större svängningar och variationer vad gäller våra elpriser.

- De kraftiga svängningar vi upplevt på elmarknaden det senaste året gör att det finns en stor osäkerhet i elprisutvecklingen och därmed att låsa in sig i ett fastprisavtal. Det gäller både för kunden som riskerar att få betala på tok för mycket för sin el, och för oss som energibolag som behöver räkna med högre kostnader och större riskpåslag, menar Richard Järlstam, försäljnings- och marknadschef på Linde energi.

Ett långsiktigt och smart alternativ är att hitta ett elavtal där priset följer marknadens utveckling, men som ger förutsättningar att kapa höga toppar och låga dalar.

Framtidens elpriser kommer i allt större utsträckning att påverkas av faktorer som när, var och hur elen produceras. Vi på Linde energi ser just nu över våra erbjudanden och vill skapa möjligheter för våra kunder att genom att bli mer energismarta gynna såväl en hållbar utveckling som den egna plånboken.

- I framtiden, och till viss del redan nu, kan du styra din elförbrukning med hjälp av appar, AI och annan teknik. Genom att använda el när priserna är gynnsamma och förbrukningen låg skapas incitament för såväl individen som samhället. Alla tjänar på att vi tillsammans blir smarta energikonsumenter, framhäver Richard.

- Går du dessutom som många andra i tankar kring att installera solceller på villan eller fritidshuset är fastprisavtal heller inte en lösning som fungerar. Det fasta elpriset har helt enkelt spelat ut sin roll, avslutar Richard.

Så fungerar Linde smart

Ett trögrörligt elavtal

Linde smart prishistorik

I början av 2017 lanserade Linde energi ett nytt elavtal – Linde smart, ett förvaltat elavtal som innebär att företagets experter följer elmarknaden timme för timme, dag för dag, och slår till när elpriset är som bäst.

Linde energi prissäkrar successivt mindre andelar av elbehovet, för att minimera riskerna och samtidigt maximera möjligheterna att hitta bra köptillfällen. Det kallas för aktiv förvaltning. Resultatet blir ett slags trögrörligt elpris där du som kund tar del av nedgångarna i elpriset, samtidigt som pristopparna kapas.

Sett över flera års tid är förvaltat elpris det bästa på marknaden och oftast lägre än ett rörligt elpris. Ytterligare en fördel med det förvaltade elpriset är att du får veta hur ditt elpris förväntas se ut de kommande 12 månaderna, genom regelbundet uppdaterade prognoser.