Energiklappen 2021 går till...

Under hösten har vem som helst kunnat nominera era lokala hjältar till vår energifyllda julklapp, Energiklappen. Hela 44 nomineringar kom in – och nu har pristagarna utsetts. Totalt får sex lokala eldsjälar dela på 25 000 kronor.

placeholder

Vi på Linde energi brinner för ett levande Bergslagen och för att Bergslagen ska leva behövs eldsjälar som kommer med idéer, vågar ta initiativ och genomför projekt. När vi utvärderat alla nomineringar har vi eftersträvat att belöna pristagare som kännetecknas av värdeorden hållbarhet, jämställdhet, likabehandling och sunda värderingar.

Motiveringar, frågor och svar

Nedan presenteras samtliga sex pristagare med motiveringar. Vi ställde även tre korta frågor till pristagarna - se vad de svarade genom att scrolla.

  1. Klassisk sportfråga, hur känns det?
  2. Vad vill du hälsa den eller dem som nominerade dig till Energiklappen?
  3. Hur ska du/ni använda Energiklappen?
Patrik Nilsson, ordförande GSK, och Anders Hedlund, vaktmästare GSK

Patrik Nilsson & Anders Hedlund

Ordförande och vaktmästare/alltiallo, Guldsmedshytte SK

Råsshallens väggar är kanske mer bekanta än hemmets, en något överdriven men väl beskrivande liknelse av det engagemang som dessa båda eldsjälar lägger ner på hockeyn i Guldsmedshyttan. Ett engagemang som dessutom sträcker sig utanför ishallen, med ett socialt ansvarstagande i bygden och jämställdhet i fokus.

1. Det känns fantastiskt roligt att få denna uppskattning, Vi alla som jobbar i en ideell förening är eldsjälar som lägger oerhört mkt tid på att föreningslivet ska fungera.

2. Stort tack, innerligt tacksam och stolt till detta ❤️

3. Vi tänker att detta ska användas till att göra något tillsammans med familjen som många gånger få stå tillbaka men samtidigt är så stöttande och förstående, En förutsättning för att kunna jobba med föreningslivet.

Sara Aspling, Trygg vuxen

Sara Aspling, grundare Trygg vuxen

När problemen med psykisk ohälsa, mobbing, missbruk och otrygghet ökar bland unga i samhället behövs hängivna personer som Sara. Med ett brinnande samhällsengagemang och en ambition att finnas som ett stöd för ungdomar har hon startat Trygg vuxen, en grupp för nattvandrande vuxna. Ett initiativ som verkligen förtjänar en riktig Energiklapp!

1. Det känns så otroligt bra att mitt hårda arbete lönar sig, att någon eller några nominerat just mig eller trygg vuxen till en eldsjäl. Jag måste erkänna att det kom några tårar på min kind men då av ren och skär glädje.

2. Jag vill säga TACK för att du/ni tror på min potential att få detta projekt att lyckas för det behövs och jag vill säga att jag ger allt av mig själv i det här och jag hoppas att fler vill göra detsamma.

Återigen tack så hjärtligt mycket att ni tror på mig och att ni precis som jag vill göra en förändring för våra barn och ungdomar.

Jag vill också hälsa dem eller den som nominerade mig att det är såna som ni som gör att jag orkar driva detta för det tar mycket tid och energi ...ni gjorde nu att jag orkar driva på mer..tack..

3. Energiklappen kommer självklart vara en gåva till våra ungdomar och vad vet jag inte riktigt än men kanske en kupong eller en bjudning på glögg, pepparkakor, saffransbullar och julmust ute en mörk kall fredag eller lördag kväll nu när det närmar sig juletider.

Mitt arbete är riktat till att ungdomarna ska må bra och det lilla extra kan göra vem som helst glad.

Stefan Jansson, kulturprofil Lindesberg

Stefan Jansson, kulturprofil

Stefan är i det närmaste en institution i kommunens kulturliv. Genom åren har han spridit kunskap om Lindesbergs historia på ett annorlunda sätt, roat och engagerat publiken i otalet föreställningar och uppsättningar. Att beskriva Stefan och hans engagemang för bygden görs kanske bäst med klyschan ”många strängar på sin lyra”.

1. Så fantastiskt roligt! Det känns oerhört överraskande, hedrande och stimulerande. Och välbehövligt, ibland kan även energin tryta för den mest energiske, så i mitt fall är detta nåt att glädjas över när det känns extra tungt. För även om jag gör det jag brinner mest för är det ju ibland tungt att dra och orka vidare.

2. Jag vill säga att jag är mycket glad och tacksam för att uppmärksammas på detta sätt. Detta värmer på vägen vidare! Jag blev väldigt tagen när jag fick veta det.

3. Det vet jag inte just nu! Förmodligen nåt enkelt som jag annars har mindre tid för. Jag är nyfiken på mycket som jag ännu inte hunnit göra i teaterväg dessutom. Gillar att läsa in mig på nya områden och saker jag vet mindre om. Helt klart är i alla fall att det blir nåt energigivande! En kickstart för framtida äventyr!

Björn Persson, Lindesbergs Bio

Björn Persson, mångsysslare

Många vet vem han är och de barn som nu är vuxna känner till honom väl. Även om Björn helst jobbar i det dolda, har det blivit dags för honom att träda fram i rampljuset, åtminstone för en stund. Genom åren har han anordnat diverse aktiviteter för kommunens unga, varit en eldsjäl bakom stadens biograf och en viktig go-to-person. Vi låter härmed Energiklappen kasta ljus på mr 37:an!

Klassisk sportfråga, hur känns det?

1. Väldigt överraskande, inte en tanke att jag skulle kunna bli nominerad till något överhuvudtaget. Men jättekul, betyder ju att någon uppskattat det man gjort. 🙂

2. Stort TACK förstås, det ger extra energi bara att ha vetskapen om att den finns några som tror på en.

3. Ingen aning, den kom som en blixt från en klarblå himmel. Inte hunnit tänka någonting på det ännu. Men vore roligt om Energiklappen kunde bidra och användas i någon form för att skapa ytterligare "energi" till någon av de två verksamheter där jag jobbar med ungdomar, d v s fritidsgården eller bion. Men den kom så plötsligt så jag har inte hunnit komma på något konkret ännu, måste få lite distans och tid att fundera.

Foto: Camilla Lagerman, Lindenytt

Lasse Frejd, Frövi IK

Någon som personifierar Frövi och ortens fotbollsförening bättre än Lasse är svårt att hitta. Enda sedan barnsben har han brunnit för sporten och föreningen. Han är inte bara en profil, utan även en trygghet för många som alltid tar sig tid för sina medmänniskor. Lott-Lasse, som vi lite slarvigt kan kalla honom, visar vägen med stort hjärta och engagemang.

1. Mycket bra, uppskattat.

2. Tack för nomineringen. Känns hur bra som helst.

3. Unna mig något trevligt i idrottens värld.