Energispartips

Med några enkla knep och insatser kan du spara energi, miljö - och pengar. Allt börjar med att utmana och ändra dina vanor.

Spara energi - en insats för alla

Här har vi samlat värdefulla tips på hur du kan minska din egen elförbrukning och dina uppvärmningskostnader, speciellt om du har fjärrvärme hemma.

Många av tipsen gäller oavsett om du bor i lägenhet och eller villa. Du kan göra stora besparingar bara genom att ändra dina vanor litegrann. Dessutom gör du en hållbar insats för klimatet och din omgivning.

Belysning och övriga apparater

Byt till lågenergilampor

Lågenergilampor sparar både energi och pengar. Genom att byta ut alla glödlampor till lågenergilampor är det möjligt att minska elbehovet för belysning med cirka 80 procent.

Släck lyset i rum där du inte vistas

Har du lågenergilampor tjänar du mindre på att släcka lyset. Livslängden på lågenergilampor minskar om du tänder och släcker för ofta.

Låt laddaren vila

Ta alltid ur mobilladdaren när du inte använder den. En laddare som jämt är på förbrukar cirka 40 kWh på ett år.

Stäng av TV:n

Stäng alltid av TV:n med strömbrytaren. Elförbrukningen minskar - och dessutom minskar brandrisken.

Stäng av datorn - ordentligt

Att skärmsläckaren går på betyder inte automatiskt att datorn använder mindre el. En dator som står på dygnet runt förbrukar mycket energi.

I operativsystemet kan du ställa in olika energisparlägen. Du bör också se till att annan utrustning som dataskärm, högtalare och skrivare stängs av. 

En dator med kringutrustning drar el även när den är helt avstängd. Ett enkelt sätt att slippa detta är att koppla alla apparater till en grenkontakt med avstängningsknapp. Då kan du enkelt bryta strömmen till all utrustning.

Undvik stand-by läge

Stäng av alla apparater med strömbrytaren i stället för att ha dem i stand-by läge.    

-----

Kyl och frys

Ha rätt temperatur i kyl och frys

Det räcker med minus 18 grader i frysen, plus 6 grader i kylen och plus 12 grader i svalen. 

Om du har minus 22 grader i frysen ger det 20 procent högre elbehov för frysen. Det är viktigt att temperaturen inte är högre än minus 18 grader, för då kan maten bli dålig.

Frosta av frysen

Frosta av frysen ungefär en gång per år, gärna på hösten eftersom det under sommaren bildas mer frost. Kylaggregatet förbrukar mindre energi om det är lite frost. Damma regelbundet av baksidan på kyl och frys. Damm på kondensatorn ökar åtgången av el.

Fundera på att byta kyl och frys

Det är stor skillnad på energiförbrukningen förr och nu. Moderna vitvaror är betydligt mer energieffektiva.

Placera skåpen svalt

Ställ inte kyl och frys bredvid spis och ugn. Se till att luft kan cirkulera runt om.

Ställ gärna frysen i ett svalt utrymme om du har möjlighet. Då kommer dess värme till nytta och frysen kräver mindre energi.

Ställ bara in kall mat

Låt maten svalna ordentligt i till exempel kallvattenbad. Sedan kan du lägga in maten i kylen eller frysen.

Utnyttja även så kallad klimatkyla för att kyla ner mat, till exempel på balkongen.

Tina fryst mat i kylen

På så sätt blir kvaliteten på maten bättre och kylskåpet drar mindre energi. Tinar du maten i mikrovågsugn drar detta extra energi.

-----

Matlagning

Lägg locket på

Om du använder lock vid kokning går det åt 30 procent mindre energi än utan lock. Se till att spisplattan inte är större än kokkärlet för att få full effekt av energin du använder.

Mest energieffektivt är det att värma tevatten i en vattenkokare. Dessutom går det snabbt.

Utnyttja eftervärmen

Stäng av ugn och platta några minuter innan maten är färdig.

Använd en redan uppvärmd ugn för mat och bak efter varandra för att spara energi. Men om ugnen står tom i mer än 30 minuter kan du lika gärna stänga av den.

Håll ugnsluckan stängd

Varje gång du öppnar ugnsluckan sjunker temperaturen med 25–50 grader.

Värm maten i mikrovågsugn

Mikrovågsugnen är bra till uppvärmning och vid tillagning av mindre mängder mat. Men tänk på att inte tina maten i mikron. Tina den i kylen för att ta tillvara kylan.

Använd inte köksfläkten i onödan

Fläkten suger ut stora mängder varmluft under vintern.

-----

Diskning

Diska med full maskin

En full diskmaskin drar lika mycket energi som en halvfull. Genom att minska antalet körningar sparar du både energi och vatten.

Skölj med måtta

Oftast räcker det att skrapa bort matresterna. Om du måste skölja av disken innan du sätter in den i diskmaskinen, använd kallt vatten.

Strunta i torkprogrammet

Disken torkar ändå, öppna luckan och låt disken lufttorka. Se till att diskmaskinen är ansluten till kallvattnet i stället för varmvattnet.

Handdiska inte under rinnande vatten

Använd balja eller sätt i proppen i diskhon, så kan du enkelt minska din varmvattenförbrukning.

-----

Tvätt och tork

Fyll tvättmaskinen varje gång

Tvätta alltid med full maskin. Tvättmaskinen förbrukar nästan lika mycket energi halvfull som full. Genom att fylla maskinen varje gång minskar du antalet tvättillfällen och därmed energiåtgången.

Sänk temperaturen

Dagens tvättmedel behöver inte så höga temperaturer för att tvätta rent. Tvätt som inte är så smutsig blir ren redan vid 40 grader.

Förtvätta vid behov

Använd bara förtvätten om det verkligen behövs. Centrifugera mera. Det går åt mindre energi om tvätten centrifugeras mer och torktumlas mindre.

Låt tvätten självtorka

Att låta tvätten självtorka är helt gratis! 

Torktumla lagom

Centrifugera mera! Det går åt mindre energi om tvätten centrifugeras mer och torktumlas mindre.

Om du använder torktumlare, använd kondenstumlare i stället för frånluftstumlare. Kondenstumlaren lämnar kvar en del extravärme i huset.

Hellre torktumlare än torkskåp

En torktumlare förbrukar mindre energi än ett torkskåp.

-----

Uppvärmning

Uppvärmningen står för cirka 60 procent av hushållets energiförbrukning. Här finns många kronor att spara. 

Lufta elementen

Luft i värmesystemet skapar cirkulationsproblem och därmed ojämn värme i fastigheten. Dessutom kan luft i systemet skapa oljud.

Genom att lufta elementen får du ett effektivare värmesystem.

Sänk inomhustemperaturen

För varje grad du sänker inomhustemperaturen minskar uppvärmningskostnaden med 5 procent.

Inga möbler framför elementen

Ta bort stora möbler som står framför elementen. Om du möblerar framför elementen och framförallt framför termostaten kan det göra så att värmen stannar kvar mellan möblerna och elementet.

Det vanligaste felet många gör är att hänga gardiner framför termostaten. Om gardinerna skymmer termostaten kan det bidra till att värme stannar bakom gardinerna och termostaten stänger av trots att det inte är varmt i rummet.

Utrymmen som inte används

Sänk temperaturen i utrymmen som inte används. Det räcker med cirka 14-15 grader i dessa utrymmen. Täta dragiga fönster och dörrar.

Tilläggsisolera fönstren

Mycket av värmen från huset försvinner genom fönstren. 

Tilläggsisolera dörrar

Tilläggsisolera gamla ytterdörar, källardörrar och altan-/balkongdörrar. Det sänker uppvärmningskostnaderna och ger bättre komfort.

Stäng dörrar till kalla utrymmen.

Modernisera ditt värmesystem

Gamla element har ofta termostater som blir sämre med åren. Satsa på ett centralt reglersystem eller element med elektroniska termostater.

Ett ytterligare alternativ är att installera ett verktyg för smartare reglering av inomhustemperaturen, exempelvis en Wi-Fi-temperaturgivare med fjärrstyrning. En sådan temperaturgivare bidrar till bättre reglering och koll på värmesystemet.

Vädra snabbt och effektivt

Vädra snabbt (max 15-30 min) med korsdrag. Det är mycket effektivare än att ha ett fönster på glänt. Se bara till att elementen är avstängda under tiden.

Använd eldriven golvvärme

Det är lätt hänt att kostnaderna skenar iväg under golvet. Eldriven golvvärme sparar pengar.

Duscha effektivt

När du duschar – duscha effektivt. Om du duschar i fem minuter i stället för 10 minuter halverar du också energiförbrukningen och kostnaden. 

Ta hellre en dusch, än att bada i badkar.

Byt ut gamla kranar och duschmunstycken

Separata kall- och varmvattenkranar drar onödigt mycket energi. Moderna sparmunstycken spolar 12 liter per minut, istället för 35 liter per minut.

Med ett gammalt duschmunstycke kan en 5-minutersdusch vara lika dyr som en 15-minuters dusch med ett modernt och effektivt duschmunstycke.

Byt ut trasiga packningar

Droppande kranar kan kosta flera hundra kronor om året. Om det dessutom är en droppande varmvattenkran kostar det ännu mer.

Se till att toalettstolen inte står och rinner.

Byt filter

Kontrollera att ventilationssystemet har rätt inställt och injusterat luftflöde. Byt till- och frånluftsfilter 1-2 gånger per år.

-----

Energieffektivisering

Följande årsanvänding av el är normalvärden för olika typer av hushåll:

  • Lägenhet: 2000 kWh per år
  • Villa utan elvärme: 5000 kWh per år
  • Villa med elvärme: 20 000 kWh per år

Variationerna är dock stora mellan hushållen. Har du till exempel tvättmaskin och torktumlare i lägenheten använder du troligen mer el än 2000 kWh per år.

Oberoende rådgivning

I varje kommun finns det en energi- och klimatrådgivare. Du kan ringa eller maila din kommun för att få kontakt med rådgivaren. Rådgivningen är opartisk, kostnadsfri samt teknikneutral.

Mer information finns på Energimyndigheten webbplats Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

 

Frågor eller funderingar?

Kontakta Kundservice
Telefon: 0581-887 01
E-post: kundservice@lindeenergi.se