Fossilfri värme i Vedevåg

Nu har vi tagit nästa steg på resan att göra Vedevåg ännu mer hållbart genom att byta ut den fossila eldningsoljan på orten till en fossilfri biobaserad eldningsolja.

placeholder

Wedevågs Bruk, Vedevågsskolan, äldreboendet på Kvarnbackavägen samt några av Vedevågs hyreshus värms upp av fjärrvärme, producerad på spillvärme från BillerudKorsnäs i Frövi. Det är ett av dagens mest hållbara alternativ för uppvärmning. 

Men när det blir driftstörningar, avbrott eller produktionsstopp på BillerudKorsnäs måste spillvärmen kompletteras med uppvärmning av eldningsolja.

För några veckor sedan bytte vi ut den fossila eldningsoljan på orten till en fossilfri biobaserad eldningsolja, så kallad RME-olja, tillverkad på 100 procent färskpressad rapsolja.

Förkortningen RME står för rapsmetylester. Den framställs genom omförestring, en kemisk process genom vilken glycerolen i rapsoljan byts ut mot metanol.

RME-oljan som numera används i Linde energis anläggning i Vedevåg klarar det svenska klimatet såväl sommar- som vintertid.