Nordens största solpark i sitt slag

På en åker i Vässlingby, utanför Fellingsbro, ska vi på Linde energi bygga Sveriges första, och troligen Nordens största, storskaliga solpark i sitt slag – Solvallen i Vässlingby. Namnet Solvallen flörtar med den agrivoltaiska teknik vi tänker använda där vertikala, dubbelsidiga solpaneler möjliggör fortsatt brukande av marken för odling av vall.

placeholder

Agrivoltaisk solpark i tyska Dirmingen. Foto: Next2Sun

Ett agrivoltaiskt system är kombinationen av jordbruksverksamhet och solparker. I Solvallen i Vässlingby innebär det att solelproduktion via vertikala, dubbelsidiga solpaneler kombineras med odling av vall.

- Det här projektet bidrar till att lösa en nationell målkonflikt, nämligen den mellan elproduktion och jordbruk. Här kombineras istället dessa intressen på ett effektivt sätt, menar Peter Ström, chef Elproduktion på Linde energi.

År 2020 byggdes Sveriges första agrivoltaiska solpark vid Kärrbo Prästgård utanför Västerås. De tre panelraderna är en del av ett forskningsprojekt signerat Mälardalens Universitet, Statens Lantbruksuniversitet och Solkompaniet som finansieras via Energimyndigheten. Forskningsresultat från agrivoltaiska solparker i USA visar på ökad produktivitet hos grödorna, samtidigt som skuggan från solpanelerna bidrar till minskat behov av bevattning och därmed lägre vattenförbrukning.

Linde energi planerar att starta bygget av Solvallen i Vässlingby i början av sommaren.