Ny energimärkning - det gäller

EU-länderna har gemensamt beslutat att ersätta skalan på energimärkningen. Från och med mars 2021 komme den nya skalan A till G att ersätta A+++ till G.

placeholder

Trotjänare för energismarta val

I nästan 25 års tid har energimärkningen bidragit till att driva på utvecklingen av energieffektiva produkter. Att skalan nu ändras beror på att produkter blivit allt mer effektiva och att den gamla skalan för energimärkning därmed spelat ut sin roll.

Den nya etiketten för energimärkning ska fortsätta att driva på produktutvecklingen och hjälpa konsumenter att jämföra och göra pålästa, medvetna och energismarta val.

Vilka får nya energimärkningen först?

Energimärkningens nya skala A till G kommer med början i mars 2021 att synas på de produktgrupper som har haft energimärkning längst, vilket bland annat är:

  • Kylar och frysar
  • Diskmaskiner
  • Tvättmaskiner
  • Ljuskällor
  • TV-apparater
  • Bildskärmar
Ny energimärkning i mars 2021

Två energimärkningar samtidigt

Energimärkningen ändras inte för alla produktgrupper samtidigt. Exempelvis kan du hitta torktumlare och ugnar som fortfarande är märkta enligt skalan A+++ till G.

Om det är den nya eller gamla skalan för energimärkning som ska användas beror på vilken produktgrupp varan tillhör. Den nya energimärkningen kommer allteftersom att införas för fler produkter.

Är det inte samma sak men olika skalor?

Nej. Tester och beräkningar bakom energimärkningen har ändrats och anpassats till dagens konsumenter. Därför kan du inte direkt jämföra de två olika energimärkningsskalorna.

Läs mer om den nya energimärkningen på Energimyndighetens hemsida. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.