Fjärrvärme hett i Lindesberg

Under det senaste decenniet har Linde energi anslutit ett tiotal nya fjärrvärmeanläggningar varje år. Det var också planen för 2023, då målet var 15 nyanslutningar. Resultatet blev det dubbla, tack vare stort intresse i både Lindesberg och Frövi.

placeholder

Både pris och hållbarhet ligger bakom
Att intresset ökar beror dels på de stora skiftningarna i elpriset under vintern 2022/2023, men också ett större allmänt intresse för en trygg och hållbar uppvärmning. Under hösten investerade Linde energi för att fjärrvärmen i Lindesberg ska bli helt fossilfri, även årets kallaste dagar.

- Det har varit fullt ös, vi grävde hela vägen in i december, säger Mathias Hedblad, Distributionsansvarig Fjärrvärme på Linde energi.

Återvunnen värme fortsatt viktigast
Den största delen av fjärrvärmen kommer från Billeruds pappersbruk i Frövi, tack vare det spillvärme-samarbete som Billerud och Linde energi haft sedan 1998. leveranserna täcker ca 85 % av värmebehovet ett vanligt år. Men ibland stänger fabriken, eller levererar mindre värme än fjärrvärmesystemet behöver och då är de nya pelletspannorna ett bra komplement.

- Tack vare två nya pelletspannor klarar vi nu att hålla Lindesbergarna varma utan att spetsa med fossil olja, även när det är som kallast säger Fredrik Jansson, områdeschef Värme på Linde energi.

Högre ambitioner framåt
Nu satsar Linde energi på 25 nya anslutningar under 2024. Förutom att fjärrvärmen är ett robust och tryggt sätt att värma upp bostäder, företag och andra fastigheter är den också viktig för att avlasta elnätet, så det finns flera vinster för samhället att satsa på fjärrvärme även i framtiden.

- Med de nya pelletspannorna har vi bättre kapacitet än någonsin i Lindesberg, så vi ser fram emot att fortsätta bygga ut fler anslutningar 2024 avslutar Mathias Hedblad, Distributionsansvarig Fjärrvärme på Linde energi.