Nu är alla 12 000 elmätare utbytta

Linde energi har under de senaste drygt 3 åren bytt strax över 12 000 elmätare.

placeholder

- Vi har varit hemma hos cirka 12 000 kunder och är väldigt tacksamma att för att alla varit så trevliga och tillmötesgående, säger Fredrik Esenius och konstaterar att det har varit en förutsättning för att projektet löpt på så bra.

De nya elmätarna är inte bara moderna utan även smarta, och erbjuder flera fördelar. Bland annat blir det enklare att snabbt upptäcka och lokalisera fel vid strömavbrott, vilket i sin tur leder till minskad störning och kortare avbrottstider.

Förutom att förbättra driftsäkerheten har de nya mätarna olika funktioner och användarvänliga gränssnitt som gör att våra kunder kan övervaka och optimera sin energianvändning, vilket är ett steg mot ett mer hållbart och miljövänligt samhälle.

Den nya elmätaren är utrustad med en så kallad HAN-port (Home Area Network). HAN-porten är ett kundgränssnitt som gör det möjligt att ta del av information om sin energianvändning direkt från mätaren. Kunden behöver en extern hårdvara som kopplas till HAN-porten och kan när den aktiveras se elanvändningen i realtid.

Med de nya elmätarna blir det även lite enklare att ansluta en solcellsanläggning till elnätet, eftersom elmätaren kan registrera både uttag och inmatning till elnätet.

Anledningen till mätarbytena är att regeringen har beslutat om nya krav på elmätare. Samtliga elmätare i Sverige ska bytas ut innan den 1 januari 2025 då lagen om nya krav på elmätare träder i kraft. Totalt ska 5,4 miljoner mätare bytas i hela landet.