Solhagen får nytt energipris

Solhagen i Torphyttan och Linde energi tilldelas Solenergiprisets hedersomnämnande i kategorin Årets anläggning. Solhagen lyfts fram som ett gott exempel på hur betesmark och en innovativ affärsmodell kan kombineras för att satsa på lokal solelproduktion.

placeholder

Svensk Solenergi Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. har sedan år 2004 delat ut Solenergipriset i två kategorier – Årets anläggning och Årets prestation. När årets prisceremoni gick av stapeln fick Solhagen i Torphyttan och Linde energi ta emot juryns hedersomnämnande i den förstnämnda kategorin.

- Fantastiskt roligt att uppmärksammas i ett så fint sällskap med många värdiga vinnare. Solhagen i Torphyttan är ett perfekt exempel på möjligheten att kombinera förnybar elproduktion med befintlig betes- och åkermark, utan att inkräkta på djurens välmående. Här lever fåren i symbios med solpanelerna, menar Jens Isemo, vd på Linde energi.

Detta är något som även Svensk Solenergi uppmärksammat och vill ta chansen att sätta mer ljus på. Solhagen i Torphyttan kan enligt branschföreningen fungera som inspirationskälla för framtida satsningar på lokal solelproduktion.

- Det lokala energibolaget Linde energi har tagit fram en väl genomtänkt solcellspark som föreningen vill lyfta fram som gott exempel för andra lokala aktörer. Bland annat gör samutnyttjandet av betesmark och det lokala andelsägandet att Solhagen i Torphyttan är ett lyckat exempel på hur lokala utmaningar kan tacklas, säger Anna Werner, vd för Svensk Solenergi.

Motiveringen lyder

Juryn bestående av Mikaela Lenz (Västfastigheter), Peter Kovacs (RISE), Liane Thuvander (Chalmers) och Lars Andrén (Drivkraft) motiverar hedersomnämningen som följer:

"Solcellsparker har på några få år etablerats som en starkt växande trend. Investeringskapital strömmar in och storleksrekorden slås på löpande band. För tre år sedan prisade vi Varbergs park på 2,3 MW, nu diskuteras de första Gigawattparkerna. Branschen är proaktiv och hittar lösningar på de nya utmaningar som kommer med stora parker.

Det lilla lokala energibolaget Linde energi visar med sin park hur även små aktörer kan agera i en mindre skala på denna marknad. Genom det mindre formatet, samutnyttjandet av betesmark och möjlighet till lokalt andelsägande, visar Solhagen i Torphyttan på ett okomplicerat men intressant sätt hur man kan hantera dessa utmaningar."

Så sent som i november 2020 utsågs Linde energi och Solhagen i Torphyttan till Årets solcellshjälte i kategorin nytänkande vid Energi- och klimatdagen.

Detta är Solhagen

Solhagen i Torphyttan ligger i en fårhage, invid riksväg 50 i höjd med Torphyttan. Solhagen är till ytan stor som en fotbollsplan. De drygt 1 400 solpanelerna beräknas kunna producera cirka 450 000 kilowattimmar per år. Det räcker för att förse 100 typhushåll med hushållsel varje år.

  • Maximal eleffekt: 450 kW
  • Bedömd årlig elproduktion: 450 MWh (=450 000 kWh)
  • Markyta: 0,8 hektar
  • Bedömd livslängd: 30 år
Solhagen i Torphyttan

Vinnare och nominerade i Årets anläggning 2021

  • Hisingen Logistikpark, Castellum (Swede Energy) - vinnare
  • Solcellspark, Solhagen i Torphyttan (Linde energi) - hedersomnämnande
  • Slottsholmen on Water i Västervik (SunnyFuture) - hedersomnämnande
  • Solcellspark Strängnäs, HSB Södermanland (Energiengagemang)
  • Solcellspark Linköping, Tekniska verken i Linköping, Swedbank, Infranode (Alight)
  • Brf Trelleborgshus 1 i Trelleborg, Riksbyggen (Solaredge)
  • Brf Älgbacken i Ronneby (Hallabro El, Kraftpojkarna, Ferroamp)
  • Kylanläggning, Fastighetsbolaget Polarrenen (Luleå Energi, Svea Solar)
  • P-Huset Anna, Parkering Malmö (Kommunteknik, Solaredge)
  • Kvarteret Jonas, Skräddarebacken, Stora Tunabyggens flerbostadsprojekt
  • Brf Galgberget i Halmstad, (GruppSol)

Tidigare vinnare av Solenergipriset Länk till annan webbplats..

Om Solenergipriset

Utmärkelsen ”Årets anläggning” ges till den solenergianläggning som kan uppmärksammas som ett bra exempel att inspireras av. Priset delas ut till anläggningsägaren. Juryn bedömer anläggningarna utifrån såväl ekonomi som tekniskt utförande. Utmärkelsen riktar sig både till solvärme- och solelanläggningar.

Utmärkelsen "Årets prestation" avser ett väsentligt bidrag till utveckling och/eller införande av solenergi och ges till en person eller en organisation. Juryn bedömer prestationen utifrån såväl forsk­nings­resultat som andra insatser med betydelse för utveckling och/eller införande av solenergi.

Om Svensk Solenergi

Svensk Solenergi Länk till annan webbplats. är en branschförening som med cirka 260 professionella medlemmar representerar såväl den svenska solenergibranschen som flera andra aktörer som verkar inom solenergiområdet.