Fler orsaker till högre elpris

No man is an island…, är ett gammalt beprövat ordspråk som passar ganska väl in för att beskriva läget på elmarknaden. För det första måste vi vara ödmjuka inför det faktum att det inte finns en enskild orsak till den prisutveckling vi sett det senaste året, och som lett till en ”prischock” i framför allt mellersta och södra Sverige. Låt oss zooma ut och titta på flera prispåverkande faktorer.

placeholder

Redan i höstas gav vi oss på att förklara läget på elmarknaden och varför vi såg en kraftig uppgång på det rörliga elpriset. Med den stundande vintern för dörren och med den livliga debatt och rapportering som dagligen möter oss, är det dags att återigen försöka ge en inblick i vad som påverkar dagens elpriser i en och samma riktning.

Priset på utsläppsrätter

För flera år sedan fattades politiska beslut, som drivit upp priserna på utsläppsrätter. Det i sin tur har bidragit till att priset på kol och gas ökat. Med andra ord har det blivit dyrare att smutsa ner.

Skenande gaspriser

Gaslagren i Europa har under flera år varit låga, vilket medfört ett högre pris på gas. Lägg där till kriget i Ukraina och den påverkan den utvecklingen haft på den europeiska energimarknaden, där många länder är beroende av rysk gas.

Större väderkänslighet

Vi har alla ett ansvar att lämna efter oss en sund planet till kommande generationer. En del i detta ansvar sker genom omställningen av energisystemet och utfasningen av klimatpåverkande bränslen.

Vi rör oss från planerbar elproduktion i form av kol-, gas- och kärnkraft till en större andel icke-planerbar elproduktion i form av vind- och solkraft. Det gör oss mer känsliga för variationer i vädret, vilket samtidigt skapar möjligheter.

I ett längre perspektiv kommer energilagring vara en del i denna omställning.

Låga vattenmagasin

Vi har under en relativt lång tid haft ett underskott i den så kallade hydrologiska balansen, ett mått på hur mycket vatten som finns i vattenkraftsystemet jämfört med en normalsituation.

Överföringskapaciteten

Vi producerar mycket el i norra Sverige, medan den största konsumtionen finns i södra änden av landet. Vi får en obalans mellan utbud och efterfrågan. Starka begränsningar i överföringskapacitet och flaskhalsar, gör att södra Sverige måste importera den europeiska kontinentens (ännu) högre elpriser.

Hur ser framtiden ut?

Idag finns inga tecken på att situationen kommer att förändras den närmaste tiden. Ett högre elpris än vi är vana vid, är det nya normala. Sedan får vi se vilken nivå prisbilden ligger på i det långa loppet. Mycket kan hända och mycket är på gång.

Vad kan jag göra?

Hög efterfrågan på el ger högre priser, medan en efterfrågan som anpassas mer till utbudet skulle göra att priserna hamnade på mer rimliga nivåer. Som elkonsumenter behöver vi alltså utmana våra invanda beteenden och bli bättre på att förbruka el på andra tider än vi är vana vid.

Det mest handfasta tipset är att se över din förbrukning och spara energi där du kan. Dessutom är det bra om du, om du har möjlighet, sparar en buffert för att vara redo inför vinterns förmodat högre elräkningar.

Följ gärna våra energispartips!